Zimowe naturalne menu. Przyroda daje przepisy na zdrowie

Ewelina Baran, kep 2024-01-14  |  Region
UDOSTĘPNIJ:
Zimowe naturalne menu. Przyroda daje przepisy na zdrowie
Zimowe naturalne menu. Przyroda daje przepisy na zdrowie
Igły sosny, owoce kaliny, pąki leszczyny. Mimo że zima usypia przyrodę, to natura i tak jest hojna dla człowieka. Daje dary, z których można robić herbatki, mąkę, a nawet... lody. Wystarczy się rozejrzeć podczas zimowych spacerów.

Zimą berberys był ważnym składnikiem menu poprzednich pokoleń. Teresa Tomaszewska- również włączyła go do zimowego pożywienia. Owoce, dobrze komponują się w herbatkach. Podobnie jak kalina koralowa.

 

Jak mówi zielarka - część owoców warto zostawić jemiołuszkom czy gilom, ale część wykorzystać w kuchni. W naparach świetnie sprawdzą się także drzewa iglaste.

 

Igły mają dużo witaminy C, olejków eterycznych, soli mineralnych, dlatego jak mówią zielarze, są niezastąpione przy zimowych infekcjach, kaszlu czy przeziębieniu. Przed przygotowaniem z nich herbat trzeba pozbawić je żywicy.

 

Napar, należy zaparzać około 15 minut. Z zimowych darów zielarze robią nie tylko herbatki.

 

Jeśli do dziko rosnących roślin dodamy cytrynę, miód, goździki, cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową, otrzymamy prosty i tani przepis na zimową energię. I zdrowie.

 

Taki napar pozwoli przetrwać zimne miesiące.