Świąteczny stół z… cateringu. Coraz więcej osób nie chce spędzać długich godzin w kuchni

Jolanta Świtoń-Górska, kep 2025-04-15  |  Region
UDOSTĘPNIJ:
Świąteczny stół z… cateringu. Coraz więcej osób nie chce spędzać długich godzin w kuchni
Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez sałatki jarzynowej czy żurku. By uniknąć długich godzin spędzonych w kuchni coraz więcej Polaków decyduje się na catering. Co, gdzie i za ile można zamówić na świąteczny stół?

Barszcz biały lub żurek to tradycja na wielkanocnym stole. Ale, by powstała zdrowa i smaczna zupa najpierw trzeba mieć sprawdzony przepis na zacier.


- Z mąki pełnoziarnistej. Ja tutaj mam akurat żyto o nazwie krzyca. Jest to żyto bardzo dawne, niezmodyfikowane – zdradza Krystyna Frydrych z Koła Gospodyń Wiejskich Aktywne Babeczki z Ćmińska.


Idealna receptura wymaga czasu i pracy.


- Zamykamy, staramy się codziennie mieszać, aby się osad nie zrobił. Trzy, cztery dni i powinien być gotowy do użycia – opisuje Krystyna Frydrych.


Ale Aktywnym Babeczkom to nie przeszkadza, bo najważniejszym składnikiem każdej potrawy jest odrobina włożonego serca.


- Jestem szczęśliwa, że wszystko zjedzą i jest dobrze. Zawsze mówią „babciu zrób” - przyznaje Urszula Ryczyńska z KGW Aktywne Babeczki z Ćmińska.


Nie każdy ma czas na robienie zakupów i gotowanie. Dlatego coraz więcej osób zamawia gotowe potrawy. Na taką opcję zdecydowała się Anna Lamparska.


- To jest łatwiejsze i więcej czasu pozostaje na kontakty między ludźmi – tłumaczy Anna Lamparska.


Dlatego w restauracjach kucharze mają pełne ręce roboty. Tylko tutaj catering trzeba było zamawiać z miesięcznym wyprzedzeniem. Zwłaszcza że klienci są coraz bardziej wymagający.


- Faszerujmy najczęściej szpinakiem, łososiem. To są najbardziej rozchwytywane jajka. Oczywiście pasztety i sałatki – wymienia Wojciech Ceglarek, szef kuchni.


Wzmożony ruch widać także w cukierniach. To ostatni dzwonek, by zamówić świąteczne wypieki.


- Na bieżąco wypiekamy. Oprócz tradycyjnych mazurków, również baby - mówi Iwona Wójcik, właścicielka cukierni.


Ceny zarówno wypieków, jak i cateringu zależą od jakości i wielkości zamówienia. 

DOŁĄCZ do naszego kanału na Messengerze! Nie przegap najważniejszych informacji!